Mięso wieprzowe w diecie pudełkowej – promocja polskiej wieprzowiny wśród cateringów i gabinetów dietetycznych.

Przepisy kulinarne

Pieczona polędwica wieprzowa w ziołowej marynacie

Składniki:

  • Polędwica wieprzowa (ok. 500 g)

  • 2 ząbki czosnku, posiekane

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • Sok z połowy cytryny

  • Świeży rozmaryn, tymianek, szałwia (po 1 łyżeczce)

  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wymieszać oliwę, zioła, czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny, a następnie obtoczyć w tej marynacie polędwicę. Odstawić na godzinę.

Piec mięso w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20–25 minut, aż osiągnie wewnętrzną temperaturę 63°C.

Po upieczeniu odstawić na kilka minut przed pokrojeniem, aby mięso zachowało soczystość. Podawać z pieczonymi warzywami lub lekką sałatą.

Aromatyczna karkówka w sosie śliwkowym

Składniki:

  • 4 plastry karkówki (ok. 1 kg)

  • 100 g suszonych śliwek

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę

  • 1 szklanka bulionu (wołowego lub drobiowego)

  • 1/2 szklanki czerwonego wina

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • Sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Obsmażyć plastry karkówki na gorącym oleju z obu stron, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Dodać cebulę, zeszklić, a następnie wlać wino i bulion. Dodać śliwki i gotować na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.

Gdy karkówka będzie miękka, wyjąć mięso, a sos zredukować do ulubionej konsystencji. Karkówkę podawać z ziemniakami lub kaszą oraz sosem śliwkowym na wierzchu.

Duszone żeberka wieprzowe z warzywami

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szklanka bulionu (warzywnego lub drobiowego)

  • 2 liście laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

  • Sól, pieprz, majeranek do smaku

  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu, dla delikatnej słodyczy

Sposób przygotowania:

Pokroić żeberka na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem, a następnie obsmażyć je na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zarumienią z obu stron.

Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę i pietruszkę w średniej grubości plastry. Posiekać czosnek.

Dodać pokrojone warzywa do żeberek. Podsmażać wszystko razem przez kilka minut, aż warzywa nieco zmiękną.

Wlać bulion, dodać liście laurowe i ziele angielskie, a następnie przykryć i dusić na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż żeberka będą miękkie. W połowie duszenia można dodać łyżeczkę miodu dla subtelnej słodyczy i lekkiego karmelowego smaku.

Gotowe żeberka podawać z ziemniakami puree, kaszą lub ryżem, oraz ulubionymi warzywami.

Sałatka z pieczoną wieprzowiną, awokado i warzywami

Składniki:

  • 200 g schabu lub polędwicy wieprzowej

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka ulubionej przyprawy (np. papryka wędzona, tymianek, sól, pieprz)

  • 1 dojrzałe awokado

  • 1 mała czerwona papryka

  • 1 mały ogórek

  • Garść rukoli lub mieszanki sałat

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy (np. bulgur lub quinoa)

  • 1 łyżka soku z cytryny

Sos do sałatki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka musztardy dijon

  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Oprószyć mięso przyprawami i skropić oliwą. Obsmażyć z obu stron na patelni, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż będzie miękkie. Po ostygnięciu pokroić w cienkie paski.

Cebulę pokroić w cienkie plasterki, a awokado, paprykę i ogórka w kostkę.

W dużej misce połączyć rukolę, warzywa i kaszę. Skropić wszystko sokiem z cytryny, aby awokado nie ściemniało.

Wymieszać oliwę, musztardę i miód, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę sosem, wymieszać, a na wierzch dodać kawałki pieczonej wieprzowiny.

Sałatka świetnie sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja, szczególnie z dodatkiem świeżego pieczywa.